Nieuws

VEEL BELANGSTELLING VOOR EXCURSIE DRECHTSE WIND

21-07-2018 | Wind
VEEL BELANGSTELLING VOOR EXCURSIE DRECHTSE WIND

Met een flinke groep belangstellenden uit de Drechtsteden bezochten we op 18 juni de Nederlandse Open Winddag. Dit is een initiatief van de Nederlandse Wind Energie Associatie om windenergie onder de aandacht te brengen. De excursie ging naar een windturbine in aanbouw in Capelle aan den IJssel en naar een windpark in Burgerveen.

Daar kregen de aanwezigen uitleg over de techniek van een windturbine. In Capelle aan den IJssel laat HVC vlakbij de Van Brienenoordbrug een molen van 3 MW en 150 meter hoog bouwen. Het fundament heeft een doorsnede van 18 meter, met 36 heipalen van dertig meter lang. De windturbine is oktober dit jaar gereed en zal 2600 huishoudens van stroom voorzien.

In Burgerveen kon men een kijkje nemen in een al draaiende windmolen van HVC, die daarom vanwege de veiligheid even werd stilgezet. Daarna werd nog een bezoek gebracht aan een nabij gelegen turbine van Meerwind, een burgercoöperatie die actief is sinds 1989 en drie molens heeft gerealiseerd.

Drechtse Wind werkt op het eiland van Dordrecht samen met Energiecoöperatie Dordrecht (ECD) aan haar eerste windproject op Krabbegors aan de Dordtse Kil. Dordtenaren kunnen lid en mede eigenaar worden van de eerste coöperatieve windturbine.