Agenda en bijlagen ALV 17 juni 2025

 

Agenda ALV Drechtse Energie

Datum: 17 juni 2025

Tijdstip: 19:30 uur inloop

20:00 uur start vergadering

Locatie: De Buitenwacht

Adres: Bosboom-Toussaintstraat 67 Dordrecht

  1. Opening
  1. Spreker OM-Nieuwe Energie
  1. Mededelingen 
    1. stand van zaken zonnepark Zwijndrecht en Hardinxveld
    2. stand van zaken zonnepark A16 
    3. samenwerking met de gemeente Dordrecht
    4. oprichting Coöperatie Energie Samen Zuid Holland (mogelijk deelname later door Drechtse Energie)
    5. Stand van zaken werkgroep toekomst Drechtse Energie
  1. Jaarverslag 2024, vaststellen en decharge bestuur
  1. Verslag ALV november 2024, vaststellen
  1. Bestuursverkiezing:
    1. vervanging van Agnes
    2.  oproep ivm aftreden algemeen bestuurslid Arjan te Raa in 2026 (mogelijkheid voor meelopen voor geïnteresseerde)
    3. Willy Verbakel aftredend en herkiesbaar
    4. Eelco Linnert aftredend en herkiesbaar
  1. Voorstel voor samenwerking met OM-Nieuwe Energie, besluitvorming
  1. Rondvraag en sluiting.

 

Klik hier voor het jaarverslag 2024.

Klik hier voor de toelichting op de agenda.

Klik hier voor het voorstel van OM Energie.

 

Jaarplan en begroting 2025

Coöperatie Drechtse Energie

Dit jaarplan 2025 is bedoeld om aan belanghebbenden in de omgeving  te laten zien wat we van plan zijn. Zo geven we openheid over de manier waarop we onze doelen willen bereiken. We willen transparant zijn, niet alleen naar onze leden, maar naar alle belanghebbenden.

Om de realisatie van onze doelstellingen beter te monitoren voegen we per hoofdstuk SMART-doelen toe. De progressie koppelen we via de ALV’s terug aan onze leden.

Drechtse Energie is opgericht om burgers de kans te geven mee te doen aan de noodzakelijke energietransitie. Alle activiteiten dienen uiteindelijk dat doel.

Indeling

De activiteiten zijn verdeeld over vijf blokken: de primaire activiteiten voor het zelf opwekken van hernieuwbare energie, de herziening van de RES, de samenwerking met andere coöperaties in de regio en andere samenwerkingsverbanden, de ontwikkeldoelen voor de organisatie zelf en tenslotte de financiële aspecten. Er is samenhang tussen de plannen en er zal dus heen- en terugverwezen worden. 

  1. Opwekken van hernieuwbare energie
    1. Zonnepark Kijfhoek Zwijndrecht
    2. Zonnepark Betuwelijn Hardinxveld-Giessendam
    3. Zoeklocaties windenergie
  2. Regionale EnergieStrategie (RES)
  3. Samenwerking
  4. Doorontwikkelen van de coöperatie
  5. Financiële aspecten 

 

  1. Opwekken van hernieuwbare energie

Drechtse Energie werkt aan het opwekken van hernieuwbare energie in de Drechtsteden door bij te dragen aan de ontwikkeling van zonne-energie, windenergie en zonneweides.

De regionale energiestrategie (RES) is vastgesteld. Daarin is met name zonne-energie voorzien. Drechtse Energie heeft drie grote prioriteiten voor 2025:

  • Starten bouw van de zonneweide in Zwijndrecht naast Kijfhoek
  • Starten bouw van de zonneweide in Hardinxveld naast Betuwelijn
  • Ontwikkeling ZoaD-daken
  • Zoeken naar locaties voor ontwikkeling wind in de regio Drechtsteden
  1. Zonnepark Kijfhoek

De gemeente  Zwijndrecht heeft in oktober 2024 de vergunning afgegeven om in de Kijfhoek een zonneweide aan te leggen. Dit doen we samen met onze partners Eneco en Novar.  Waarschijnlijk zullen er nog bezwaren komen, waardoor de aanleg kan worden vertraagd. In oktober 2024 is ook de SDE subsidie aangevraagd.

SMART doelstelling:

  • Eind 2025 staan alle seinen op groen om de voorbereidingen van de aanleg zonnepark Kijfhoek te laten beginnen. 

 

  1. Zonnepark Betuwelijn

Voor het zonnepark Betuwelijn is de vergunning onherroepelijk en zal in 2025 de start van de bouw werkelijk beginnen in samenwerking met Novar. Tevens zal in 2025 het volledig in te brengen eigen vermogen opgehaald worden, dit stelt DE in staat om voor 50% eigenaar te worden.

SMART doelstelling:

  • In 2025 zal het volledige eigen vermogen geworven worden om voor 50% eigenaar te worden van het zonnepark.
  • In 2025 is de financiering van het zonnepark afgerond, is de SDE toegekend en is er begonnen met de bouw van het park. 

 

  1. Ontwikkeling ZoaD-daken

In 2025 zal de maximale opbrengst van duurzame stroom met de 2077 panelen (629 kWp) op 5 Zon op andermans Dak (ZoaD) daken worden gerealiseerd door het zorgvuldig volgen van de opbrengst van de panelen. Storingen in datacommunicatie en defecte apparatuur worden zo snel mogelijk hersteld en het benodigde onderhoud wordt gepleegd.

De duurzame afnemer van de opgewekte stroom: Greenchoice, gaf betrouwbaar, door vergelijking aantoonbaar, uitstekende vergoedingen voor de opgewekte stroom en de samenwerking zal in eerste instantie worden gecontinueerd. In 2025 zal ook samenwerking met OM Nieuwe Energie, een coöperatie van en voor burgercoöperaties opnieuw worden onderzocht.

Er zal verder worden gezocht naar nieuwe ZoaD daken ook al blijkt dat lastig vanwege het geringe aantal daken dat mogelijk geschikt is. De hulp van burgers zal daarbij weer worden ingeroepen, o.a. voor de beoordeling van de daken die met de drone zijn onderzocht (zie website).

Via de website, ten minste 2 nieuwsbrieven en een ledenvergadering zullen de deelnemers nauwkeurig op de hoogte worden gehouden van de opbrengsten en ontwikkelingen. 

 

SMART doelstelling:

  • Maximale opwek duurzame stroom
  • Evaluatie afnemers van de opgewekte stroom
  • Zoeken naar nieuwe ZoaD daken met hulp van burgers
  • Informeren deelnemers
  1. Zoeken locaties windenergie

De gemeente Dordrecht is bezig met het aanpassen van haar windvisie. Drechtse Energie ziet de locatie A16 oost als de meest kansrijke. We hopen dat in 2025 er een stap verder is gezet in dit keuzeproces van de gemeente Dordrecht

 

SMART doelstelling:

  • Eind 2025 willen we de eerste gesprekken voeren met de omgeving, bewoners en andere betrokkenen, onder welke condities er windmolens kunnen worden geplaatst op de locatie A16 oost

 

  1. RES/Dordrecht

De Regionale Energiestrategie Drechtsteden is niet wezenlijk aangepast. Alleen in Dordrecht is er voor gekozen om  onderzoek te doen naar mogelijkheden voor extra windmolens

 

Belangrijk is wel dat door het ontstaan van energie congestie er een grote urgentie is om op lokaal niveau oplossingen te zoeken. Tot 2028 zijn de mogelijkheden voor nieuwe aansluitingen zeer beperkt   Op de bedrijfsterreinen worden coöperaties gevormd om elektriciteitsgebruik en productie op elkaar af te stemmen. In Dordrecht heeft  Drechtse Energie zich aangemeld om mee te werken aan de oprichting van de energiecoöperatie. Wij willen bij de oplossing zo veel mogelijk de omliggende woonwijken betrekken. Op deze wijze kan dan een  "energiegemeenschap” worden gevormd. Lokaal energie leveren hoort daarbij.

SMART doelstellingen:

  • In 2025 is een coöperatie voor Dordtse Kil 3 en 4 opgericht en Drechtse Energie is daar onderdeel van .
  • Ook in één of twee andere Drechtsteden is onderzoek gedaan naar meer lokale energienetwerken

 

  1. Samenwerking

Drechtse Energie werkt actief samen in de regio en staat open voor meer samenwerking in de regio. 

Onze eerste samenwerkingspartner is Drechtse Stromen: ook zij zijn betrokken bij de energietransitie in de regio, maar vanuit een andere invalshoek. De werkzaamheden zijn complementair en er is regelmatig contact tussen de besturen. In 2025 wordt de samenwerking met Drechtse Stromen geïntensiveerd en wordt een juridische samenwerkingsvorm gezocht.

 

De gemeentebesturen zijn belangrijke overlegpartners, zowel over de RES als de uitvoering daarvan. Met bijna alle gemeenten zal in 2025 opnieuw overleg zijn, zowel ambtelijk als bestuurlijk.

 

Met de Knotwilg, een collega-coöperatie, is er een overeenkomst om kansen in het grensgebied van onze werkterreinen samen te verzilveren. We kijken daarbij met name naar mogelijkheden voor wind langs de A15 en de Betuwelijn. Dit zal in 2025 waarschijnlijk niet leiden tot concrete initiatieven, omdat er veel weerstand is bij betrokken gemeenten. 

 

We bouwen coalities met natuur- en milieuorganisaties en met bewonersorganisaties om tot gedragen voorstellen te komen. Ook onderhouden we contact met LTO in de regio: voor boeren biedt de energietransitie juist kansen. De samenwerking met Eneco loopt gewoon door en in 2021 hebben we in Solarfields/Novar een partner gevonden.

 

Met andere coöperaties is er overleg op provinciaal niveau. Intussen is er een ondersteuningspool van professionals waarop een beroep gedaan kan worden door de coöperaties in Zuid-Holland. De prioriteiten van deze pool worden bepaald door een provinciale ledenvergadering en bewaakt door een provinciaal bestuur. Willy Verbakel is lid van dat bestuur.

Zon op Zwijndrecht (hierna ZoZ) is een coöperatie met een drietal zonnedaken in Zwijndrecht. In 2022 is gestart met het verkennen van de mogelijkheden om ZoZ in de coöperatie Drechtse Energie op te nemen. Dat zou kunnen door een eigen kring op te richten voor de daken in Zwijndrecht.

In 2025 verkennen we verder de mogelijkheden voor de integratie.

 

SMART doelstellingen:

  • In 2025 intensiveren we de samenwerking met Drechtse Stromen, 
  • De samenwerking met Eneco en Novar wordt doorgezet
  • In 2025 hebben we minimaal 4 keer ambtelijk en bestuurlijk overleg met een aantal gemeentebesturen.
  • In Q2 2025  is er uitsluitsel over de mogelijkheid om ZoZ in Drechtse Energie op te nemen, daarbij is rekening gehouden met de financiële implicaties. 
  1. Doorontwikkelen van de coöperatie

De coöperatie is financieel gezond; de bedoeling is dat te blijven. De inkomsten zijn op dit moment te afhankelijk van incidentele inkomsten; bijvoorbeeld subsidie van de provincie en subsidie voor onze bestuurlijke bijdrage aan de RES. 

Wij streven ernaar om de lopende organisatie volledig te dekken uit vergoedingen uit energieprojecten, die de coöperatie in haar bezit heeft. Voor 2025 willen we een vrijwillige contributie invoeren om een meer degelijke financiële basis te leggen

Het bestuur is op sterkte, maar voor de continuïteit is wel een aanvulling nodig. Wel zou het bestuur willen dat er meer vrouwen, jongeren en leden uit de andere gemeenten dan Dordrecht zich aanmelden. Hiernaast willen we meer gaan werken met werkgroepen. De werkgroepen gaan aan de slag met onderwerpen zoals zonneweides, opslag van opgewekte energie, levering en geothermie. Het is essentieel dat leden actief bijdragen en verantwoordelijkheid nemen in de projectgroepen.

 

Nu Drechtse Energie mede-eigenaar wordt van twee zonneparken is het nodig om de juridische structuur aan te passen en om in ieder geval de zon-op-projecten juridisch te scheiden van grotere opwekprojecten. Dit moet uiterlijk in Q2 2025 als we gaan participeren in het zonneveld Betuwelijn Hardinxveld Giessendam.

 

Op dit moment kent de coöperatie ruim 550 leden. 

 

SMART doelstellingen:

  • Eind 2025 is Drechtse Energie nog steeds een financieel gezonde coöperatie.
  • Eind 2025 is er zicht op meer inkomsten in de coöperatie vanuit de energieprojecten; zo zijn we minder afhankelijk van incidentele inkomsten.
  • Er is een vrijwillige contributie ingevoerd
  • De juridische structuur van Drechtse Energie is aangepast, waarbij onderdelen meer los van elkaar staan.
  • Eind 2025 is het aantal leden opgelopen naar meer dan 700.

 

  1. Financiële aspecten

De coöperatie kent enkele inkomstenbronnen:

  • opbrengst verkoop stroom (ten gunste van deelnemers ZoaD)
  • vergoeding GC voor leden/klanten (ten gunste van coöperatie)
  • reservering duurzaamheidsfonds (ten gunste van coöperatie)
  • donaties (ten gunste van coöperatie)

 

Daarnaast zijn er ook enkele uitgaven:

  • netwerkkosten (ten laste van deelnemers ZoaD)
  • meterkosten (ten laste van deelnemers ZoaD)
  • onderhoudskosten ZoaD (ten laste van deelnemers ZoaD)
  • verzekering (ten laste van ZoaD/coöperatie)
  • organisatiekosten (ten laste van ZoaD/coöperatie)
  • communicatiekosten (ten laste van ZoaD/coöperatie)

 

De genoemde activiteiten in dit jaarplan kosten vooral capaciteit van het bestuur, maar zijn geen financiële uitgaven. Zodra projecten naar realisatie gaan, ontstaan er inkomsten vanuit de ‘nieuwe’ deelnemers van dat project.

 

Hetzelfde geldt voor eventueel participatie van de coöperatie in SPV-projecten zoals zonneweides en windmolens. Een SPV is een rechtsentiteit waarin de coöperatie samen met andere partijen aandeelhouder wordt. Hieruit ontstaat een rendement na inleg en (een deel) van dit rendement wordt uitgekeerd aan de deelnemers van dit project en een deel zal in de coöperatie worden gebracht ter dekking van de kosten van de coöperatie.




 

Omschrijving

Inkomsten

Uitgaven

Coöperatie

Kring

Coöperatie

Kring

Donaties/vrijwillige bijdragen leden

1.000

     

Vergoeding inzet bestuur  stuurgroep projectbureau ZH

900

     

Verkoop stroom ZoD -  Sporthal

 

6.000

   

Verkoop stroom ZoD -  Stadsdepot

 

9.000

   

Verkoop stroom ZoP - Zwembad

 

9.000

   

Verkoop stroom ZoPu - Pullen  dak  32+34

 

4.000

   

Verkoop stroom ZoO - Ontmoetingskerk

 

6.000

   

Vergoeding Greenchoice voor leden die klant zijn

 

1.500

   

Renteopbrengst

        1.000 

     

Bankkosten

   

100

100

Communicatiekosten

   

250

250

Website hosting

   

250

250

Abonnementen

   

400

200

Bijeenkomsten

   

700

350

Netbeheer- & meterkosten

     

2.000

Bijdrage aan duurzaamheidsfonds

     

2.074

Bestuursaansprakelijkheidsverzekering

   

300

 

WA-verzekering ZoaD

     

2.400

Onderhoud ZoaD

     

600

Winst / rendementsuitkering

 

 

900

27.276

Subtotaal

2.900

35.500

2.900

35.500

Totaal

38.400

38.400

 

 

6.

Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Algemene Ledenvergadering Drechtse Energie

Datum 20 november 2024

Tijd 20.00 – 22.00

Locatie De Buitenwacht, Dordrecht

Aanwezig: Cornelis Donk, Dirk Frans, Magda Hensen, Rob Hagens, Jan van de Zedde, Frank Wijnbeek, Wim Pinkse, Menke Hopma, Ton Verbraak, Ad Kin, Wim van Wijk, Jan de Keizer, Henk Boshoven, Ruud Gennisse, Dirk Louter, Rien Lambers, Hans Pullen, Rien Val, Servé Tonino en Adri Bakker. Bestuursleden: Eelco Linnert, Willy Verbakel (voorzitter), Hans Visser, Raymond van der Stelt, Wouter Verhoeven, Arjan te Raa. Notulen: Fokje Bosma. 

Presentatie agendapunt 7: Frits Lakemeier en Anneloes Koppelaar. 

 

  1. Opening

Willy opent de vergadering en heet allen welkom.

 

  1. Mededelingen

Geen vragen of opmerkingen naar aanleiding van de toelichting bij de agenda.

 

  1. Presentatie Werkgroep toekomst DE - ledenenquête

Servé Tonino en Adri Bakker presenteren de bevindingen van de klankbordgroep naar aanleiding van de ledenenquête en dialoogavond. Ca 25 % van de leden heeft de enquête ingevuld, de meesten via de Nieuwsbrief en opvallend weinig via de website. Ruim 50 leden hebben aangegeven (meer) actief te willen worden. Dat betekent een substantieel potentieel en leidde tot enkele concrete aanbevelingen. Afgesproken wordt te starten met een aantal werkbijeenkomsten, te beginnen in januari/februari as met een bijeenkomst rond drie thema’s ‘energiemanagement en opslag’, 'financiën' en ‘communicatie’.  De sessies zouden moeten leiden tot concrete adviezen aan het bestuur. Alle belangstellenden worden de komende weken persoonlijk benaderd.

 

Adri vraagt aanwezigen via post its in de pauze al kenbaar te maken wat rond genoemde 3 thema’s vragen kunnen zijn en waar een ieder aan mee zou willen doen.

 

Reacties en vragen uit de vergadering:

  • Wat is het onderscheid tussen Drechtse Energie en Drechtse Stromen? Re: globaal gaat DE over opwekken van energie (zon en wind) op grotere locaties en DS over energiebesparing en opwekken op eigen terrein/woning. Beide organisaties werken nauw samen.
  • Samenwerking met bedrijven, local4local, hoe krijgt dit een plaats in de toekomst? Re: past prima onder het thema energiemanagement. DE is lokaal gericht en probeert  met ondernemers samen te werken. Zo zijn we onderdeel van de coöperatie bedrijventerrein Kil 3 en 4.
  • Er zijn opvallend weinig leden buiten de Dordtse binnenstad en de wijk Reeland. Bij het thema communicatie wordt hiervoor aandacht gevraagd.

Willy bedankt de klankbordgroep en met name Adri en Servé voor hun enorme inzet.

 

  1. Voorstel voor vrijwillige ledencontributie 2024 en 2025

Vraag nav: in het verleden zijn leden gepusht om Greenchoice als energieleverancier te kiezen vanwege hun bijdrage aan de coöperatie. Nu die bijdrage wegvalt, is het dan wijs om over te stappen? Het bestuur oriënteert zich op een eventueel meer passende partner i.p.v. Greenchoice. Vraagt leden desgewenst pas na 1 januari a.s. over te stappen omdat we nog éénmaal de bijdrage per lid zullen ontvangen.

 

Besluit: het voorstel wordt unaniem aangenomen.

 

  1. Jaarplan en begroting 2025

Raymond licht eea kort toe.

Tekstueel zijn er geen vragen of opmerkingen.

Financieel:

  • Er lijkt een positief resultaat ook zonder vrijwillige bijdrage? Re: als we de organisatie willen versterken zal dat ook extra kosten meebrengen. Zie bv de bijeenkomsten als besproken bij agendapunt 3.
  • Investeringen in de zonneparken zitten hier niet in? Re: nee dit gaat alleen over de exploitatie/organisatie.
  • Wat is de ‘kring’’ in de begroting? Re: dat betreft zon op andermans dak. Arjan is voorzitter van deze kring en wijst op meer uitleg op de website. Als er vragen zijn dan horen we dat graag.
  • Zit in de post contributie ook een afdracht aan Energie Samen? Een voor coöperatie DE een belangrijke organisatie met veel relevante kennis. Re: dat klopt voor Energie Samen landelijk. Willy is zelf actief in Energie Samen ZH. Opmerking: kijk eens op hun website. En als leden bijeenkomsten van bv Energie Samen willen bezoeken kan DE de onkosten vergoeden.

Jaarplan en begroting worden door de vergadering ongewijzigd goedgekeurd.

 

  1. Verslag vorige ALV (april 2024)

Het verslag wordt zonder opmerkingen vastgesteld met dank aan de notuliste.

 

  1. Presentatie Kijfhoek wordt verplaatst naar na rondvraag en pauze

 

  1. Rondvraag
  • Rob informeert naar wind op eigen dak naast zon op eigen dak. Hij is daar mee bezig in Krispijn en in gesprek met DS. Re: Interessant. DE is een voorstander van samenwerking met (wijk)initiatieven - kennis, kunde en mogelijkheden delen.
  • Waarom kiezen voor een vrijwillige bijdrage en niet ‘verplichte opstartkosten’ want dat is waar we mee bezig zijn - investeren in het mogelijk maken van grootschalig en lokaal opwekken? Re: dit zit deels in (het afromen van opbrengsten uit) de zonneparken. Maar zeker iets voor het thema financiën uit agendapunt 3.
  • Uitdaging: jongeren werven via investeringen? Bespreken bij thema financiën én communicatie!

Presentatie Zonnepark Kijfhoek.

Anneloes Koppelaar en Frits Lakemeier lichten de stand van zaken rond de ontwikkeling van Zonnepark Kijfhoek toe.

Samenwerking Eneco, Novar en DE met elk ⅓ in de BV Zonnepark Kijfhoek.

Binnen anderhalve week wordt duidelijkheid verwacht over eventuele bezwaren op de vergunning. Er is veel geïnvesteerd in overleg met de bewoners in de directe omgeving. Zij hebben ook voorrang bij investeren. Verdeling participatie volgens de baksteenmethode met in de eerste fase aandelen van duizend Euro.

Financial Close Q4 2025. Bouw start dan Q4 2026.

Er zijn inmiddels 2 bijeenkomsten in Zwijndrecht gepland gericht op actieve werving van participanten.

Vragen uit de vergadering:

  • waarom het bouw-traject niet parallel aan het financiële traject? Re: dat gebeurt zoveel mogelijk maar zonder financieel fiat kun je de grote investeringen niet doen en dan volgt nog levertijd.
  • Kan hier zon met wind worden gecombineerd? Re: nee helaas. Wind kan hier niet. Dat conflicteert met ofwel de bewoners ofwel ProRail (veiligheid). 
  • Is de grond in eigendom? Re: nee die wordt gepacht voor een periode van 25 jaar. Daarna moet het park worden afgebroken. De kosten voor het afbreken moeten worden gereserveerd uit de opbrengst (zitten al in het business model).

 

De vergadering wordt om 22.00 uur gesloten met dank aan de aanwezigen.

 

=   =   =