Nieuws

DERDE ZONNEPANELEN PROJECT VOOR DRECHTSE ENERGIE

17-10-2018 | Zon op andermans Dak
DERDE ZONNEPANELEN PROJECT VOOR DRECHTSE ENERGIE

Het project ‘Zon op andermans dak’ in Papendrecht sluit aan bij Drechtse Energie. Daarmee wordt dit het derde zonnepanelenproject van de burgercoöperatie waarmee duurzame energie in de Drechtsteden zal worden opgewekt.

Met de 710 panelen die op het dak van Sportcentrum Papendrecht aan de Burgemeester Keijzerweg worden geplaatst, heeft zij straks in totaal 1600 panelen in exploitatie. Eerder dit jaar werden al de daken van het stadsdepot op de Dordtse Kil 3 en het gebouw van Sport+ in Dordrecht bedekt met in totaal 890 zonnepanelen. Het doel is dat snel meerdere projecten in alle Drechtsteden zullen volgen.

In Papendrecht is het dak van het Sportcentrum het eerste project, waardoor nu ook inwoners van Papendrecht kunnen investeren in zonnepanelen die ze niet op hun eigen dak kunnen of willen hebben. “Dat het project onderdeel wordt van de Coöperatie Drechtse Energie is gunstig, want nu hoeft er geen nieuwe coöperatie te worden opgericht, kan de al aanwezige kennis en ervaring worden gebruikt en worden ook de kosten wat lager’’, zegt projectleider Arnoud Offerhaus.

Inmiddels hebben ruim 80 belangstellenden zich ingeschreven, en vanaf volgende week kunnen deelnemers zich definitief aanmelden. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de panelen begin 2019 op het dak worden geplaatst en duurzame stroom gaan leveren die gelijk staat aan het verbruik van 55 huishoudens.

De gemeente Papendrecht stelt het dak gratis ter beschikking. “Voor dit dak lijkt er nu voldoende belangstelling voor alle panelen’’, zegt Offerhaus. “Maar we gaan zeker ook in Papendrecht nieuwe projecten starten, zodra we een geschikt dak vinden. Aanmelden blijft dus mogelijk.”

Particulieren en bedrijven die wonen of gevestigd zijn binnen het zogenaamde postcoderoosgebied rondom dit dak, kunnen deelnemen. Dat is al mogelijk vanaf één paneel, voor een bedrag van circa 350 euro. Deelnemers worden lid van burgercoöperatie Drechtse Energie en krijgen naast korting op hun energiebelasting een deel van de opbrengsten van de energieverkoop.

‘Zon op andermans dak’ is een initiatief van Stichting Drechtse Stromen, een non-profit organisatie die zich inzet om verduurzaming van energie in de Drechtsteden te stimuleren. De stichting regelt alles, van werving tot plaatsen van de zonnepanelen.

Drechtse Stromen werkt daarbij onder meer samen met Drechtse Energie. Er zijn nu zes projecten in de regio gerealiseerd met in totaal ruim 1700 zonnepanelen en er zijn plekken voor nog eens 1900 zonnepanelen in ontwikkeling.