Nieuws

Nieuw ontwerp zonnepark Kijfhoek

15-09-2023 | Zonneparken
Nieuw ontwerp zonnepark Kijfhoek

Na de laatste berichten heeft het consortium gesprekken gevoerd met een groot aantal omwonenden van de Langeweg. Zij gaven aan niet tegen de komst van het zonnepark te zijn, maar wel tegen de wijze waarop het ontwerp tot stand gekomen is. Uit de gesprekken is gebleken dat er vooral verschil van mening is over de interpretatie van de in de RES 1.0 opgenomen criteria. Helaas hebben we hierdoor geen overeenstemming over het ontwerp bereikt.

Omdat de meerderheid van de gemeenteraad van Zwijndrecht heeft uitgesproken dat zij wenst dat het zonnepark gerealiseerd wordt, heeft het consortium de zomerperiode gebruikt om het ontwerp opnieuw kritisch te bekijken. Er is gewerkt aan een aanpassing van het bestaande ontwerp, waarin de input van de omwonenden van de Langeweg zo veel mogelijk is meegenomen. Het consortium ziet het gebied als kansrijk vanwege de ligging langs het rangeerterrein en de meerwaarde die het zonnepark kan leveren op het gebied van landschap, ecologie en biodiversiteit. Bovendien kunnen de doelstellingen uit de RES 1.0 worden gerealiseerd met de realisatie van het zonnepark.

Op dit moment worden de benodigde onderzoeken voor een aanvraag van een omgevingsvergunning uitgevoerd en zijn de laatste gesprekken met toetsende instanties zoals de Veiligheidsregio en het Waterschap.
Het consortium streeft ernaar om eind oktober de vierde bijeenkomst te organiseren*. Tijdens de bijeenkomst staan drie onderwerpen centraal:

Allereerst wordt het definitieve ontwerp van het zonnepark inclusief de bijbehorende onderzoeken met de aanwezigen gedeeld.
Ten tweede informeren we de aanwezigen over de vervolgstappen ten aanzien van de vergunningsaanvraag.
Ten derde is er informatie over de wijze waarop de omgeving financieel kan meeprofiteren van het zonnepark.