Nieuws

Inloopavond over zonnepark Betuwelijn bij Hardinxveld-Giessendam

28-09-2023 | Zonneparken
Inloopavond over zonnepark Betuwelijn bij Hardinxveld-Giessendam

In de gemeente Hardinxveld-Giessendam werken energiecoöperatie Drechtse EnergieNovar en grondeigenaar familie de Wit samen aan de ontwikkeling van Zonnepark Betuwelijn. Op 11 oktober is er een inloopavond daarover in de Parel aan de Talmastraat.

De locatie ligt in het zoekgebied van de Regionale Energie Strategie (RES) Drechtsteden, tussen de Betuwelijn en de Giessendamse Tiendweg (zie afbeelding 1). De perceeloppervlakte beslaat 12.7 hectare. Naar verwachting zal het beoogde zonnepark zo’n 13 MWp aan energie opleveren. Dit is genoeg om jaarlijks 4.000 huishoudens van duurzaam opgewekte stroom te voorzien. Ter illustratie: er zijn ongeveer 7.000 huishoudens binnen de gemeente Hardinxveld-Giessendam. Het park wordt aan de randen en in de oostelijke punt groen ingericht. Zo wordt het geheel goed ingepast voor de omwonenden, de wandelaars op de Tiendweg en het verkeer over Betuwelijn, Zwijnskade en Polderweg.

Er zijn verschillende gesprekken gevoerd met de direct omwonenden en belanghebbenden, zoals het waterschap, natuurorganisaties, de veiligheidsregio en Prorail. Aan de hand van deze gesprekken heeft het plan zich ontwikkeld tot een definitieve opzet, waarvoor in het najaar een vergunningsaanvraag wordt ingediend bij de gemeente Hardinxveld-Giessendam. Voorafgaand hieraan wordt er over het beoogde ontwerp een informatieavond georganiseerd voor de inwoners van Hardinxveld-Giessendam en andere betrokkenen.

De inloopavond zal plaatsvinden in de Parel aan de Talmastraat 9, Hardinxveld-Giessendam op 11 oktober tussen 19:15 en 21 uur. Op deze avond zal, naast de initiatiefnemers (Drechtse Energie, familie de Wit en Novar), ook een beleidsmedewerker van de gemeente Hardinxveld-Giessendam aanwezig zijn.

Tijdens de avond zijn er posters waarop staat hoe het zonnepark eruit komt te zien en hoe het landschappelijk wordt ingepast. Hierop is ook te zien hoe natuur, agrarisch gebruik en duurzame opwek een plek krijgen in het plan. Daarnaast is er informatie hoe inwoners mede-eigenaar kunnen worden van het zonnepark.

Aanmelden en meer informatie

Voor de organisatie is het fijn als bezoekers zich van tevoren aanmelden via zonneparkbetuwelijn@drechtseenergie.nl. Daarnaast zullen er ook updates over het project online gepubliceerd worden op het participatieplatform Denk Mee

(https://denkmee.drechtstedenenergie.nl/denkmee/projects/11163).