Nieuws

'Zonnepark Kijfhoek komt er toch wel'

14-03-2023 | Zonneparken
'Zonnepark Kijfhoek komt er toch wel'

AD De Dordtenaar 13-3-2023, door Peter Koster.

Kijfhoek-Noord moet gewoon zonder verder gedoe een zonnepark worden. Om dat te bereiken, fluit een overgrote meerderheid in de gemeenteraad burgemeester en wethouders terug. Ze heeft zelf een plan gemaakt, waardoor het project op de valreep gered wordt. Enkele weken geleden trok de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland verontwaardigd aan de bel, omdat burgemeester en wethouders de stekker uit het plan getrokken hadden. De federatie had met de coöperatie Drechtse Stromen en het bedrijf Solar Fields op verzoek van de gemeente enkele jaren aan het plan gewerkt.

Toen er in oktober een plan voor een mooi aangelegd park kwam, dat de steun had van omwonenden, bleef het echter stil in het gemeentehuis. Plotseling wilden burgemeester en wethouders onderzoeken wat er nog meer voor nuttige dingen in het gebied gedaan kunnen worden. Grond kan immers maar één keer gebruikt worden. De initiatiefnemers hebben echter haast: zij moeten nog deze maand subsidie aanvragen.

Noodkreet

De noodkreet van Alex Ouwehand en Adri Bakker van de milieufederatie, die zich altijd gesteund wisten door wethouder Jacqueline van Dongen, heeft zijn uitwerking niet gemist. ABZ, CDA, PvdA, GroenLinks, ZPP en D66 hebben een initiatiefvoorstel ingediend, waarin alles staat op basis waarvan de initiatiefnemers subsidie aan kunnen vragen. Naar alle waarschijnlijkheid zullen alleen CU-SGP en VVD, de twee partijen die het initiatief niet ondertekenden, tegen stemmen. 
De komst van het zonnepark maakt ander gebruik van de grond overigens niet voor de eeuwigheid onmogelijk. Het is de bedoeling dat de zonnepanelen 25 jaar blijven staan.

Naschrift Drechtse Energie: Over de zin : De federatie had met de coöperatie Drechtse Stromen en het bedrijf Solar Fields op verzoek van de gemeente enkele jaren aan het plan gewerkt. Het is niet cooperatie Drechtse Stromen, maar Drechtse Energie. Naast Solarfields is ook Eneco een van de initiatiefnemers.